Gölova

Gölova

Eski ismi AVGANIS olan Gölova’dan Evliya Çelebi de Seyahatnamesi’nde söz etmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Suşehri’ne bağlı bir bucak merkezi iken, 1972 yılında belde, 1990 yılında da Sivas’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

Köse dağı sıralarından,Kel dağ,Kızıldağ sırasına kadar uzanan 30 km lik uzunluk ve 15 km genişlikte bir alan içerisinde yer alan Gölova Doğuda Refahiye,Güneyde İmranlı,Batıda Akıncılar,Kuzeyde Çamoluk İlçeleri ile komşudur.Rakımı 1.300 dür.Yüzölçümü 310 km2 dir.

 

Karasal İklim ile Karadeniz İklimlerinin özelliklerini barındıran karma bir iklime sahip olan Gölova, İç ve Doğu Anadolu'nun karlı soğuk kışlarından daha ılık, Karadeniz Bölgesinin aşırı yağışlarından daha az yağışlıdır.

Tabi bitki örtüsü bozkırdır. İlçenin ancak % 20'lik kısmını ormanlık ve fundalıklar oluşturmaktadır.

 Hızla göç veren ilçede toplam nüfus 3.204 iken kır ve şehir nüfus oranları birbirine yakındır.

Gölova Baraj Gölünün oluşması ile birlikte yeni bir is kolu olarak balıkçılık ortaya çıkmıştır. İlçede göl içinde 1 adet alabalık çiftliği bulunmaktadır.
Gölova Baraj Gölü sulama amaçlı olmakla birlikte, İlçe merkezi ve köyleri tarımsal alanları sulamada gölden yararlanamamaktadır. İlçede tarım arazilerinin de Baraj Gölünden sulanabilmesi amacıyla D.S.I.ye hazırlanan proje henüz uygulamaya konulmamıştır.

İlçede büyükbaş hayvancılık daha yaygındır hızla azalan küçükbaşı artırma çabaları devam etmektedir.
Arıcılık,florası uygun olduğu halde potansiyelini kullanamayan ilçelerimizdendir.

Gölova’nın sosyal ve kültürel değerleri köklü bir geçmişe dayanmakta ve bugün de varlığını sürdürmektedir. Gölova ve köyleri şenlik, festival, panayır gibi etkinliklerle kültürel değerlerini açığa çıkardıkları gibi gelecek nesillere de aktarmaktadırlar.

Köyleri:

AKÇATAŞ, ARSLANCA, AŞAĞITEPECİK, AYDOĞDU, BOĞAZKÖY, BOZAT, ÇAKIRŞEYH, CANKÖY, ÇATAKLI, ÇEVRECİK, ÇOBANLI, ÇUKURYURT, DEMİRKONAK, DİKKÖY, GÖZLÜCE, GÖZÖREN, GÖZÜKÜÇÜK, GÜNALAN, İLYASKÖY, KARACA, KARAYAKUP, MERKEZ, OKÇAÖREN, SARIYUSUF, SOĞUKSU, SUBAŞI, ULUÇUKUR, YAYLAÇAYI, YUKARITEPECİK, YUVACIK

Tarihi Mekanla
rı:


Çoban baba Türbesi
: 5.45 m. ölçülerinde, kare planlı, kesme taştan inşa edilmiştir. Kubbesi zamanla yıkılmış, sonradan betonarme olarak yapılmıştır. Giriş kapısı mukamaslı bir kavsaraya sahiptir. Cephesi geometrik motiflerle süslüdür. İçinde bir sanduka vardır.

 

Tepkini göster

0 love1

Benzer İçerikler