Doğanşar

Doğanşar

1990 yılında da Sivas’a bağlı ilçe olmuştur.Birçok tarihi eser ve zengin yemek kültürünü içinde barındıran Doğanşar 198 km2 yüz ölçümüne sahiptir.Ortalama yükseltisi 1300 metredir ve Orta Karadeniz bölgesinde yer alır.

Kaynaklarda ilk kez Bizans döneminde İpsile olarak geçmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra Türkmen boylarının yöreye yerleşimi hız kazanmıştır. Kısa bir süre Selçuklu egemenliği altında kalan yöre, Danişmendli Beyliği hakimiyetine girmiş, bu sırada Moğollar Anadolu’yu ele geçirmek üzere harekete geçmiş, Gıyasettin Keyhüsrev’i 1243’te Kösedağı Savaşı’nda yendikten sonra Sivas ve yöresini ele geçirmişlerdir

Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi (1517) sırasında kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Sivas’ın kuzeyinde yer alan Doğanşar, doğusunda Koyulhisar, batısında Yıldızeli, kuzeyinde Tokat iline bağlı Almus ve Reşadiye ilçeleri, güneyinde de Hafik ve Zara ilçeleri ile çevrilidir.

İklim bakımından daha çok Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları sıcak, kışları ise ılıman geçmektedir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, hububat, yem bitkileri, fasulye, pancar, lahana, turp ve domates gelmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştirilir.

Arıcılık da yapılan ilçede Geleneksel Bal Festivali Adıyla her yıl festival düzenlenmektedir.

Köyleri :
Doğanşar'a bağlı 25 adet köy bulunmaktadır. Bunlar: Alan, Alazlı (Çirmiş), Arslantaş (Karadiz), Avcıçayı (Dumanit), Başekin, Beşağaç (Urumcuk), Boyalı, Çalıcı, Darıkol, Ekinciler (Arzuman), Eskiköy, Göçüköy, İçdere (Câcek), Kabaçam (Tavuza), Karkın, Kıpçak, Kozağaç, Kozlu, Okçulu, Ortaköy, Sarısuvat (Gevele), Söbüler, Ütük, Yavşancık ve Yeşilçukur (Mundarlı) köyleridir.

Tarihi ve Turistik Mekanlar

  •  Yeşilırmak
    Dipsiz göl ve Dipsiz Göl Şelalesi
  • Karakaya Kanyonu
  • Tekeli İçi Çayı
  • Tavşan Tepesi
  • Armutlu Yaylası
  • Subeyad Yaylası
  • Koz Yaylası
  • Aslan Çimeni Yaylası
  •  Tekeli dağı
  • Eğribel Dağı
  • Kızıl Dağ
  • Asmalıdağ
  • Mezgitli yaylası
  • Körselik yaylası
  • Karanlıkdere yaylası
  • Sivri tepesi
  • Kızgın kaya
  • Cacek deresi mesire yeri
  • Kale Camii
  • Yeni Camii
  • Ulu Camii
  • Uzunbelen Hubyar Türbesi

Yöresel Yemekleri


Tandırda kül çöreği, Fotla, patates ya da peynirle yapılan Kömbe, Kete, Lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.

Ayrıca Bal helvası, Bulgur Köftesi, Çirli Et, Hurma tatlısı, Karın yahnisi, Kavurma hellesi, Lahana musakkası, Patates çorbası, Şalgam çorbası, Kavurma herlesi ve Madımak yemeği de Doğanşar'da yapılan başlıca yemeklerdendir.

 

 

Tepkini göster

0 love1

Benzer İçerikler