Akıncılar

Akıncılar

 

Karadeniz bölgesinin Sivas iline bir armağanı olan Akıncılar ilçesi,1932 yılına kadar Giresun iline bağlıdır ,Sivasa bu tarihten sonra bağlanmıştır.
Tarihe geçen ilk bilgiler Romalılarla başlamış ,Anadoluya akınlar düzenleyen Alparslanla Türkler hızla çoğalmışlardır.
Yöre, Fatih Sultan Mehmet’in 1473’te Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’la yaptığı Otlukbeli Savaşı’ndan sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Sivasın kuzeydoğusunda İmranlı,Gölova ve Suşehriyle komşu olan Akıncılara ait 33 köy bulunmaktadır.

Ulaşım

Akıncılar’a yılın her mevsiminde karayolu ile rahatlıkla ulaşılabilir.  İlçe Erzincan-Tokat karayolunun 4 km güneyindedir. Bazı doğu illerinin İstanbul ile bağlantıları bu yoldan yapılmaktadır. Bu da ulaşımda kolaylıklar sağlamaktadır. Ayrıca İran’dan gelen araçlar çoğunlukla bu yolu kullanmaktadırlar. 

2012 nüfus sayımlarına göre; kır nüfusu: 2,373--Şehir 2,797 nüfusa sahiptir.
Akıncılar'ın nüfusu 1990 ile 2011 arasındaki 20 yıl içinde yarıdan fazla azalmıştır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, arpa, buğday, şeker pancarı, ay çiçeği gelmekte olup, her türlü sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Özellikle elma ve kavun bol miktarda yetiştirilir. İlçe Ezbider Kavunu ile ünlüdür. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliğinin yanı sıra arıcılık yaygın olarak yapılmaktadır. Kızıldağ’da alabalık, Kılıçkaya barajı gölü Kelkit ve Şeyhnigar çaylarında sazan ve yayın balığı avı yapılmaktadır.

Tarihi yerleri :

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Roma dönemine ait olduğu sanılan bir kale kalıntısı, Hatipoğlu Camisi, Bahattin Şeyh Türbesi, Yusuf Şeyh Türbesi bulunmaktadır. Ayrıca Akıncılar merkezde Deliklitaş diye anılan mağara ve yeraltı tüneli, Doğantepe köyünde Bahattinşeyh deresinde Çilehane adında bir mağara bulunmaktadır. Kılıçkaya Barajı göl alanı kıyısındaki Kayı Boğazı Mevkii, Akıncılar Karadağ’da Damdüzleri Mevkii, Kılıçköy Koruluğu ve Kızıldağ’da Alaattin Çiftliği ve yöresi ilçenin mesire yerlerindendir.
Her yıl Ağustos ayını son haftasında Akıncılar Kültür,  Sanat ve Kavun yapılmaktadır.  Festival, Kelkit vadisinin en uzun soluklu ve yaz mevsiminde  bölgede en son yapılan şenliğidir.

Köyleri:

ABDURRAHMAN- AŞAĞIYENİKÖY -AVŞAR- BALÇIK- BALLIDERE- ÇİÇEKLİ- DOĞANTEPE- EKENEK -ELİBÜYÜK -ESKİBAĞ -GÖLLÜCE İKİZYURT -KAVAK- KAYI -KILIÇ- MERKEZ- ONARI -ORTAKÖY- SAPANLI ŞENBAĞLAR- SEVİNDİK -SIYRINDI -UĞRUNCA -ÜZENGİ- YAĞLIÇAYIR YUKARISARICA -YÜNLÜCE -YUSUFŞEYH

 

 

 

Tepkini göster

0 love1

Benzer İçerikler